Crioterapie la Medexpert

Crioterapie la Medexpert

Crioterapie la Medexpert

Dr. Patronea Daria Maria, medic specialist dermatovenerologie in cadrul centrului medical MEDEXPERT din Cluj-Napoca, ne explica avantajele crioterapiei ca metoda de tratament pentru anumite leziuni de pe suprafata pielii (veruci, negi, angioame, papiloame etc. ) folosind: azotul lichid.

Ce este crioterapia?

Crioterapia este un tratament minim invaziv care ingheata leziunile de la nivelul pielii folosind un lichid sau instrumente extrem de reci (criogen). Azotul lichid este cel mai comun si eficient criogen pentru uz clinic (temperatura –196°C).

Crioterapia este o alternativa eficienta la opțiunile de tratament mai invazive, deoarece este ieftina, simpla, relativ sigura si poate fi efectuata rapid în ambulatoriu de catre medical specialist. Pentru un tratament eficient experienta unui medic specialist este esentiala pentru a stabili diagnosticul corect în ceea ce priveste fiecare formatiune localizata la nivelul pielii, si deci pentru a stabili indicatiile procedurii. Astfel fiecare formatiune tumorala cutanata trebuie evaluata atat clinic cat si dermatoscopic inaintea efectuarii procedurii.

In ce consta Procedura?

Este o metoda de tratament care presupune aplicararea la nivelul leziunilor a azotului lichid care este stocat in recipiente speciale. Acesta reprezinta 78% din compozitia aerului atmosferic si are punctul de fierbere la minus 196 grade Celsius. Azotul intra in contact cu pielea sub forma de spray,  iar in interiorul celulelor acesta cristalizeaza, inducand microtromboze la nivelul vaselor de sange si  un raspuns imun impotriva leziunilor prin activarea limfocitelor T.

La ce se folosește crioterapia?

Crioterapia este o metoda frecvent utilizata pentru eliminarea verucilor ( negilor) din talpa la copii, pentru negii ano-genitali, inclusiv in cazul femeilor insarcinate, pentru cheratozele seboreice (leziuni maronii care apar si se inmultesc cu varsta) sau pentru angioamele cherry (mici puncte rosii formate din vase de sange).

Avantajele crioterapiei:

Crioterapia este o procedura rapida si permite tratarea mai multor leziuni in cursul unei singure sedinte, cu discomfort minim pentru paient, fara a necesita anestezie locala.

Leziunile benigne care pot fi tratate prin crioterapie includ:

Keratoze actinice;

Keratozele seboreice;

Ppailoame virale;

Molluscum contagiosum;

Fibroame moi.

Specialistii dermatologi pot alege sa efectueze crioterapie si pentru cancerele de piele mici, cum ar fi carcinomul bazocelular superficial  si carcinomul cu celule scuamoas in situ, insa este necesara o urmarire mult mai atenta.

 

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *