Nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Nodulii tiroidieni sunt formatiuni solide (cu celule), cu lichid (chisturi) sau mixte (celule + lichid) care apar la nivelul tesutului tiroidian.

Cat de frecvent apar?

Pana la 50% dintre persoanele sanatoase prezinta noduli tirodieni (benigni), in special femeile intre 45-65 de ani.

90-95 % dintre noduli sunt benigni, cancerul tiroidian fiind destul de rar intalnit (tinerii, copiii si barbatii varstnici avand un risc mai crescut de cancer).

De ce apar ?

De cele mai multe ori nu se poate stabili o cauza anume pentru aparitia nodulilor.
Totusi exista unele situatii care cresc riscul de a dezvolta noduli: de exemplu tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto), deficitul de iod. Daca vorbim despre cancerul tiroidian, factorii de risc ar fi: istoric familial de cancer tiroidian, iradiere in zona capului sau gatului, tiroidita Hashimoto.

Cum ii descoperim?

In majoritatea cazurilor, descoperim nodulii intamplator, fie cu ocazia unui control endocrinologic de rutina (prin ecografie tiroidiana),  fie in urma unor investigatii imagistice la nivelul capului sau gatului pentru o alta afectiune.

Ce simptome pot avea pacientii cu noduli tiroidieni?

Majoritatea nodulilor sunt mici (sub 1 cm), nu secreta hormoni tiroidieni in exces si atunci spunem ca sunt asimptomatici. Deasemenea, cancerul tiroidian e adesea asimptomatic.

Atunci cand nodulii sunt mari, peste 1-1,5 cm, pot fi palpabili sau chiar vizibili in partea anterioara a gatului. Pacientii pot avea dificultati la inghitire sau respiratie, raguseala (semne de compresiune).

Indiferent de dimensiunea si numarul lor, daca nodulii secreta hormoni tiroidieni in exces, apar semne si simptome de hipertiroidism: palpitatii, transpiratii, tremuraturi ale mainilor, insomnii, scadere in greutate inexplicabila, tulburari de ciclu menstrual, osteoporoza.

Cum tratam nodulii tiroidieni?

Abordarea terapeutica difera in functie de dimensiunea nodulilor, prezenta sau absenta semnelor ecografice de malignitate (cancer), sau  a semnelor de hipertiroidism.

Asadar, nodulii mici (sub 1 cm), fara semne ecografice suspecte de malignitate, cu functie tiroidiana normala, nu necesita niciun fel de tratament, doar urmarire periodica (de obicei o data la 6 luni).

Nodulii mari, cu semne si simptome compresive , pot avea indicatie chirurgicala, chiar daca sunt benigni.

Nodulii cu semne suspecte de malignitate, necesita biopsie (in cazul nodulilor tiroidieni se efectueaza punctia aspirativa cu ac fin) pentru a examina natura celulelor intranodulare. Daca rezultatul este benign, se continua urmarirea nodulului, insa daca este malign (cancer) se recomanda interventia chirurgicala (de cele mai multe ori se extirpa glanda tiroida in totalitate pentru a evita aparitia recidivelor).

In cazul in care nodulii secreta hormoni tiroidieni in exces, tratamentul de electie este cel cu iod radioactiv sau in cazul nodulilor foarte mari, se recomanda interventia chirurgicala. Pentru a normaliza functia tiroidiana inaintea tratamentului cu iod radioactiv sau a operatiei, se pot administra antitiroidiene de sinteza.

Ce se intampla dupa extirparea totala a glandei tiroide (strumectomie totala)?

In functie de rezultatul histopatologic obtinut postoperator, tratamentul consta in:

Rezultat benign: pacientii vor necesita tratament cu hormoni tiroidieni (Euthyrox), zilnic, pentru toata viata. Doza se stabileste in functie de greutatea pacientului si se ajusteaza pe parcurs, pana la obtinerea unui profil hormonal tiroidian normal (TSH, FT4).

Rezultat malign: exista mai multe tipuri de cancer tiroidian, insa 80% dintre ele sunt carcinoame papilare, un tip de cancer mai putin agresiv, care evolueaza lent si metastazeaza rar. Postoperator, pacientii cu acest tip de cancer sunt evaluati oncologic si tratamentul chirurgical poate fi completat cu administrarea de iod radioactiv pentru a distruge celulele tiroidiene ramase postoperator, evitand astfel recidivele. Iodul radioactiv se administreaza sub forma unei capsule, fiind captat doar de celulele tiroidiene (pe care le distruge).

Celelalte tipuri de cancere tiroidiene, mai rar intalnite sunt: carcinomul medular, limfomul, carcinomul anaplazic. Acestea sunt forme mai agresive, care pot metastaza si de obicei necesita chimio sau radioterapie postoperator.

Toti pacientii cu cancer, a caror tiroida a fost extirpata, necesita tratament substitutiv cu Euthyrox, toata viata.

In ceea ce priveste nodulii tiroidieni, trebuie sa te adresezi unui medic endocrinolog, in special daca:

– Ati observat aparitia unei formatiuni in partea anterioara a gatului;

– Au aparut recent dificultati la inghitire, respiratie dificila, raguseala;

– Aveti semne de hipertiroidism: palpitatii, transpiratii, tremuraturi, insomnii, tulburari de ciclu menstrual, scadere in greutate inexplicabila;

– Ati avut nevoie de radioterapie in zona capului sau gatului;

– Ati avut in familie cazuri de cancer tiroidian;

– Aveti tiroidita cronica autoimuna ( Hashimoto);

– Au fost descoperiti noduli tiroidieni cu ocazia efectuarii unor investigatii imagistice (CT, RMN) la nivelul capului sau gatului, pentru o alta afectiune.

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati prin call centerul Medexpert – 0264456922 sau prin formularul de contact Endocrinologie Cluj | Consultatii endocrinologie | MC Medexpert.

 

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *