Sistemul endocrin, acest uimitor si inteligent un motor al corpului uman...

Sistemul endocrin, acest uimitor si inteligent un motor al corpului uman…

Sistemul endocrin, acest uimitor si inteligent un motor al corpului uman...

Sistemul endocrin este raspunzator pentru foarte multe functii importante ale organismului nostru. Este acel sistem complex, compus din mai multe glande ce se fac responsabile de aproape fiecare organ si celula din corpul uman. Daca ceva nu functioneaza cum trebuie, se deregleaza intregul mecanism, apar tulburari ce pot duce la afectiuni complexe, majore.

Inainte de a intra un pic in detalii ce va pot ajuta sa intelegeti mai bine povestea asta cu sistemul endocrin, va spunem doar ca la centrul medical Medexpert din Cluj colaboram cu o echipa de adevarati profesionisti, detinem aparatura de inalta performanta ce ne permite sa depistam si sa tratam multe tipuri de afectiuni, nu in ultimul rand am stabilit preturi decente, astfel incat sa puteti avea acces la tratamente si investigatii de calitate.

Si ca sa ne intoarcem la subiectul despre care povestim astazi, pentru a putea intelege un pic mai bine importanta sistemul endocrin, va dam mici detalii.

De exemplu, iata care sunt principalele glande pe care le include sistemul endocrin si la care fac referire toate consultatiile de endocrinologie:

Cea mai cunoscuta este glanda tiroida. Aceasta are o importanta vitala,  deoarece regleaza metabolismul.

Suprarenalele sunt pozitionate deasupra rinichilor si produc cortizol, hormoni sexuali dar si adrenalina.

Ovarele (la femei) si testiculele (la barbati) produc estrogen si progesteron, respectiv testosteron, hormoni extrem de importanti in reglarea ciclului menstrual, in sustinerea si ducerea la bun final a sarcinilor si, in general, importanti pentru intreaga dezvoltare a organismului. Iar in cazul barbatilor, ajuta la cresterea parului in perioada pubertatii.

Pancreasul este iarasi o glanda extrem de importanta; el produce enzimele ce ajuta digestia; dar si insulina, atat de necesara reglarii nivelului de zahar din sange.

Mai sunt si alte glande endocrine, nu foarte des intalnite pe buzele pacientilor – glanda pituitara, glanda pineala, paratiroidele…

Si-acum sa punctam marile functii pe care le are sistemul endocrin in corpul uman:

Cea mai importanta este aceea ca produce hormonii necesari pentru cresterea si dezvoltarea organismului. Fara ei, pot aparea dereglari, uneori ireversibile. Ginditi-va numai la faptul ca in organismul uman, pe parcursul a 24 de ore, 7 zile din 7, au loc nenumarate procese metabolice, iar elementul-cheie pentru toate acestea este hormonul!

Apoi, sistemul endocrin trimite toti acesti hormoni prin fluxul sanguin, ca niste mesageri, in tot organismul, acolo unde este nevoie de fiecare.

Si nu in ultimul rand, poate chiar un aspect foarte important, nu este de ajuns ca sistemul endocrin sa elibereze hormoni, ci sa aiba si capacitatea de a regla cantitatea necesara din fiecare, astfel incat sa nu apara dereglari majore.

Am simtit nevoia sa facem aceasta scurta trecere in revista a sistemului endocrin, pentru ca, asa cum puteti remarca, vorbim de un Intreg foarte complex, iar daca ceva nu functioneaza corect in toata aceasta increngatura, pot aparea probleme in diverse alte parti ale organismului.

La Centrul Medical Medexpert din Cluj colaboram cu o echipa foarte bine pregatita de endocrinologi, specialisti in depistarea si tratarea pacientilor cu deficiente la nivelul sistemului endocrin. Ne bazam pe expertiza lor medicala si tocmai de aceea suntem convinsi ca la noi veti beneficia de un consult riguros si amanuntit, care poate indica orice mica afectiune. In plus, detinem aparatura performanta  de ultima generatie care ne permite sa efectuam examene complexe si ecografii, masuratori ale pulsului si tensiunii arteriale, interpretari de analize de laborator.

Nu incheiem pana nu punctam un lucru la care tinem in mod deosebit: credem cu tarie ca preventia este cea mai buna cale de a avea o viata lunga si sanatoasa! Tocmai de aceea va incurajam sa efectuati periodic un consult preventiv amanuntit. Sistemul nostru endocrin este foarte inteligent. Daca i se asigura o functionare si o mentenanta corecte, atunci isi face treaba cu maiestrie. Insa, uneori are nevoie de mici reglaje, repere, un mic ajutor pe care i-l putem da doar daca avem grija de noi si practicam un stil de viata sanatos si echilibrat, daca mergem periodic la consult preventiv si daca abordam cu atentie orice mica tulburare pe care ne-o indica acest umitor motor, sistemul endocrin!

 

CONTACTEAZA-NE

0264-456922

0758-342178

centrulmedical@mcmedexpert.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *