Tiroidita Hashimoto, cunoscuta si sub numele de tiroidita cronica autoimuna, este o afectiune tiroidiana cronica care apare atunci cand sistemul imunitar al organismului ataca glanda tiroida. Este mai frecventã la sexul feminin, dar poate aparea la toate varstele, inclusiv la copii.
Care este cauza?
Tiroidita Hashimoto este cauzata de o reactie autoimuna in care sistemul imunitar al organismului identifica gresit tesutul tiroidian ca pe un corp strain si incepe sa produca anticorpi care ataca tiroida. Cauzele exacte ale acestei reactii autoimune nu sunt pe deplin intelese, dar factori genetici si mediul pot juca un rol important. De asemenea s-a observat asocierea frecventa cu alte boli autoimune.
Care sunt semnele si simptomele?
Simptomele tiroiditei Hashimoto pot varia de la usoare la severe. Cele mai comune simptome sunt:
- oboseala
- crestere in greutate
- sensibilitate la frig
- piele uscata, unghi fragile, par fragil
- menstruatii abundente sau prelungite
- tulburari de dispozitie, depresie
- tulburari de memorie
Diagnosticul tiroiditei Hashimoto se realizeaza prin examen clinic si prin determinarea functiei tiroidiene (TSH, FT4) si anticorpii specifici pentru tiroida (anticorpii anti-tiroidperoxidaza si anti tireoglobulina). La pacientii cu tiroidita Hashimoto functia tiroidiana variaza, de la normofunctie la hipofunctie tirodiana (scaderea sintezei hormonilor tiroidieni). In unele cazuri apare hipertiroidismul tranzitor manifestat prin agitatie, irascibilitate, scadere ponderala, palpitatii, transpiratii, tremor.
Ecografia tiroidiana evalueaza dimensiunea si structura glandei tiroidiene. Volumul tiroidian poate fi normal, crescut sau scazut. Structura de regula este hipoecogenã, inomogenã.
Care este tratamentul tiroiditei Hashimoto?
In fazele initiale cand functia tiroidiaa este normala nu este necesar de tratament substitutiv, insa necesita monitorizarea regulata a functiei, deorece de cele mai multe ori evolutia este spre hipotiroidism (incapacitatea glandei tiroide a sintetiza suficienti hormoni). Cand se instaleaza hipotirodismul este necesar tratmament cu hormoni tiroidieni, precum levotiroxina, pentru a corecta deficienta hormonala. Pacientii vor trebui sa continue tratamentul pe toata durata vietii pentru a mentine nivelurile hormonilor tiroidieni in limite normale. De asemenea, este important sa se monitorizeze in mod regulat nivelurile hormonale si sa se ajusteze dozele de medicamente, daca este necesar.
Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna care afecteaza tiroida si poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor. Cu diagnosticare precoce si tratament adecvat, majoritatea persoanelor afectate pot gestiona cu succes aceasta afectiune tiroidiana si sa duca o viata normala.
Programati-va la consult endocrinologic pentru diagnostic corect si tratament individualizat apasand aici!