Medicina fizica si balneologie

Ramura RECUPERARE, MEDICINA FIZICA SI BALNEOLOGIE  este o specialitate medicala independenta preocupata de promovarea functionarii fizice si cognitive, a activitatilor (inclusiv comportamentale), a participarii (inclusiv calitatea vietii) si modificarea factorilor personali si de mediu. Astfel este responsabila de prevenirea, diagnosticarea, tratarea si managementul reabilitarii persoanelor cu afectiuni dizabilitante si co-morbiditati la toate varstele.

Specialistii in RMFB abordeaza persoanele cu stari acute sau cronice, spre exemplu afectiunile musculo- scheletale si neurologice, amputatii, disfunctii de organe pelvine, insuficineta cardio-respiratorie si dizabilitate datorata durerii cronice si cancerului.

Recuperare medicala fizica si balneologie medexpert

Medicina de Reabilitare (Recuperare) se concentreaza nu numai pe functionarea fizica, dar si pe capacitatea de a permite persoanelor sa participe activ in cadrul societatii. Aceasta reprezinta mai mult decat definitia stabilita pentru Reabilitare, care este „ un proces activ, prin intermediul caruia cei care au dizabilitati ca urmare a leziunilor sau a bolilor isi revine complet sau, daca nu este posibil sa-si revina complet, ajung la potentialul fizic, mintal sau social optim si sunt integrati in mediul care le este cel mai potrivit”. Ambele se refera la persoanele cu boli cronice, dupa traume si dizabilitati congenitale.

Medicina Fizica este disciplina medicala care, pe baze stiintifice, se ocupa cu interventiile al caror scop este acela de a imbunatatii functionarea fiziologica si mentala, prin folosirea unor mecanisme fiziologice (precum reflexele, adaptabilitatea functionala si neuroplasticitatea) ca si prin folosirea pregatirii fizice si mentale. Toate acestea sunt posibile dupa ce s-a pus un diagnsotic functional corect prin testare functionala, ceea ce reprezinta competenta specializata a RMFB. Medicina Fizica se face frecvent prin munca in echipa multi-profesionala, inclusiv fizioterapeuti ocupationala si alti profesionisti din domeniul sanatatii, asistenti sociali, personal educativ si ingineri.

Balneologia este stiinta care se ocupa cu descoperirea, studiul complex si aplicarea in practica medicala a factorilor naturali terapeutici.