Endocrinologie

     Afectiunile endocrine sunt foarte frecvente si cuprind boli ale glandei tiroide,ale hipofizei, ale glandelor suprarenale si ale ovarelor. Multe dintre aceste afectiuni se manifesta prin semne si simptome nespecifice, fiind greu de diagnosticat; de accea examenul endocrinologic este foarte important.

Dintre glandele endocrine cel mai frecvent afectata este cea glanda tiroida, astfel daca va simtiti obosit, somnolent, fara putere de concentrare, tulburari de memorie, daca apare caderea parului si ruperea unghiilor ar trebui sa va ganditi la un hipotiroidism.

Daca sunteti agitat, irascibil prezentati insomnii, palpitatii, transpitatii abundente

si scadere in greutate trebuie sa va ganditi la un hipertiroidism.

Nodulii tiroidieni sunt foarte frecventi, dar nu prezinta in majoritatea cazurilor nici un fel de manifestari clinice, uneori apare senzatia de nod in gat sau sufocare. De aceea este foarte bine sa se efectueze o ecografie tiroidiana de rutina.

Afectiunile hipofizare se manifesta in principal prin dureri de cap; astfel daca aveti o cefalee care nu trece prin tratament antialgic de rutina trebuie sa va ganditi la o afectiune a hipofizei.

O cauza principala a obezitatii o reprezinta afectarea glandei suprarenale astfel inainte de a incepe diferite diete pentru scaderea in greutate se recomanda efectuarea dozarilor hormonale pentru excluderea unei boli suprarenale.

Tulburarile de ciclu menstrual, acneea si pilozitatea accentuata aparute la orice varsta sugereaza o afectiune ovariana.

Osteoporoza este o afectiune asimptomatica a sistemului osos care debuteaza imediat dupa menopauza si ale carei complicatii sunt foarte importante: fractura de col femural, facturile vertebrale si fractura de antebrat. Determinarea densitatii minerale osoase este indicata tuturor femeilor aflate la menopauza.

Hipertensiuneaarteriala care nu raspunde la tratament trebuie sa ne duca cu gandul la o afectiune endocrina.

 

 

 

 

 

Examenul endocrin cuprinde:

  • determinarea indicelui de masa corporala

  • palparea glandei tiroide

  • dozarile hormonale

  • ecogarfia tiroidiana

  • determinarea densitatii osoase

    Preturi Endocrinologie Medexpert