Terapia cu ozon, efecte, aplicatii

Foarte putin cunoscuta de pacienti si prea putin utilizata de catre medici, ozonoterapia este o metoda moderna de tratament cu rezultate remarcabile intr-o gama larga de afectiuni. Una dintre cele mai importante utilizari ale ozonului este cea din toate formele de hepatita, avand ca si efect imbunatatirea functiilor ficatului, cresterea nivelului interferonului si a interleukinelor naturale din organism.

Ozonoterapie MEDEXPERT

Ozonoterapia are o puternica actiune imunomodulatoare si imunostimulatoare. Se foloseste cu succes in:

  • afectiuni artro-reumatice cat si in toata patologia dureroasa:

– hernia de disc cervicala si lombo-sacrala;
– dureri cervicale – cu efect imediat si durabil;
– toate tipurile de artroze – se obtine o ameliorare notabila a durerii;
– traumatologia sportiva.

  • patologia infectioasa – datorita efectului antibacterian, antifungic       si virustatic
  • afectiuni vasculare si neurologice: ulcere necrotice, vasculare, diabetice

(cu dubla actiune-antiseptic si cicatrizant)
– arteriopatie obliteranta;
– vasculopatie si retinopatie diabetica;
– parkinson;
– alzheimer.

  • afectiuni dermatologice (acnee, psoriazis, etc.)

Imunodepresie, hepatite virale acute si cronice, herpes zoster – in aceste patologii tratamentul consta in autohemotransfuzie cu oxigen-ozon, aceasta insemnand recoltarea unei anumite cantitati de sange care se ozonizeaza si cu acest amestec se realizeaza transfuzia, in circuit inchis, cu materiale de unica folosinta aprobate si certificate, care sa garanteze o maxima siguranta. Pentru anumite patologii (de exemplu rani ale membrelor inferioare) se asociaza si un tratament local (cilindrii, saculeti vidati, infiltratii locale). Se efectueaza cicluri de terapie de baza, dupa care se vor trata patologiile cronice, iar pentru intretinere se recomanda repetarea lunara a tratamentului.

Ozonoterapia poate fi deasemenea utilizata ca si tratament complementar in bolile neoplazice (cancere) datorita efectului antioxidant, imunostimulator, regenerant. In acest caz efectul ozonului depinde foarte mult atat de tipul si localizarea neoplasmului, cat si de  stadiul bolii.

Un alt efect al ozonului este cel de combatere si de incetinire al procesului de imbatranire, inactivarea radicalilor liberi, detoxifiere. Terapia cu ozon aduce beneficii importante si in medicina estetica in tratarea ridurilor fine, a celulitei, adipozitatii si altor aspecte inestetice ale pielii. Eficacitatea ozonoterapiei in celulita este marita considerabil de corectarea factorilor comportamentali si alimentarii (practicarea regulata a unui sport, o dieta echilibrata cu continut bogat in fibre alimentare si nutrienti esentiali pentru procesele de regenerare tisulara, hidratare corespunzatoare).

Un aspect care are nevoie de o prezentare mai detaliata este cel al utilizarii, metodei de aplicare si efecte ale ozonului in bolile autoimune, cu predilectie in scleroza multipla. Intr-o lucrare despre efectul imunomodulator al ozonului, din anul 2001, sunt publicate si date referitoare la 13 pacienti afectati de patologii autoimune (10 subiecti cu scleroza multipla si 3 cu poliartrita reumatoida) care au fost supusi periodic, pe o durata de 6 ani, la autohemotransfuzie mare. La acesti pacienti a reiesit ca limfocitele T helper/inducer, indice al imunocompetentei, sunt stabile in timp si cele T activate nu au crescut.

Ca si rezultate ale ozonoterapiei s-au constatat:

– reducerea durerii consecutive spasticitatii si/sau alterarilor posturale;
– imbunatatirea ritmului somn-veghe;
– imbunatatirea functionarii microcirculatiei venoase limfatice;
– imbunatatirea functiilor neurovegetative si sfincteriene;
– incetinirea progresiei bolii;
– imbunatatirea kinestezicii.