Grasimile esentiale, nelipsite din alimentatia zilnica!

Pentru o buna functionare, organismul nostru are nevoie de grasimi esentiale. Acestea se regasesc doar in anumite alimente si trebuie consumate in mod regulat. Vezi care sunt acestea si care sunt efectele asupra sanatatii:

Cresc capacitatea de memorare

Grasimile esentiale sunt de doua tipuri, omega-3 si omega-6, iar prezenta lor ar trebui sa fie obligatorie in dieta. Sunt recomandate cardiacilor intrucat protejeaza inima si sistemul vascular prin reducerea riscului de aparitie a aritmiilor, a ateroslcerozei si a infarctului miocardic. In plus, au un rol benefic in functionarea sistemului imunitar deoarece stimuleaza producerea de celulele de aparare a organismului.

Creierul este alcatuit in proportie de 60% din grasimi, iar un consum adecvat de acizi grasi esentiali creste capacitatea de invatare si de concentrare. Au un rol important in combaterea riscului de aparitie a bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson. Este indicat consumul de alimente bogate in omega-3 si omega-6 si in timpul sarcinii, deoarece ajuta la dezvoltarea fatului.

Semintele sunt bogate in acizi grasi

Omega-3 se gaseste in special in carnea pestilor oceanici grasi (somon, macrou, hering, cod, sardine, ton) si in fructe de mare. Alte alimente bogate in acizi grasi sunt cele de origine vegetala: nuci, ulei de in, ulei de canepa, ulei de masline, ulei de arahide si ulei de palmier.

In schimb, este indicat si consumul moderat a semintelor de floarea soarelui si de susan, fiind bogate in omega – 6. Nu trebuie excluse din dieta ta nici porumbul, produsele lactate si semintele de coacaze negre, in acestea regasindu-se de asemenea  cantitati semnificative de acizi grasi.

Fazakas Erika

Nutritionist-Dietetician

Lasati un comentariu