Cum functioneaza terapia BOWEN?

Putem enumera cateva teorii pentru a explica cum actioneaza terapia:

-Miscarile Bowen pot stimula proprioreceptorii si fibrele  senzoriale ale sistemului nervos periferic.  Rolul acestora este de a incuraja organismul sa se reechilibreze si sa se reintoarca la starea naturala de sanatate. Proprioreceptorii sunt cei care asigura perceptia noastra asupra pozitiei si miscarii corpului, acestia se gasesc in tesutul conjunctiv, in muschi, in tendoane, ligamente si pe fascie. Cand ne accidentam sau suferim o leziune in corp, o fractura etc., informatia este transmisa prin nocireceptorii catre creier,   (nocireceptorii se afla aproape in toate tesuturile corpului, dar ,preponderent, in fascia) apoi informatia este prelucrata in cortex si se retransmite prin diferitelor fibre la locul afectat, pentru a incepe procesul de vindecare care consta in a contracta muschii si inceperea procesului inflamator la zona traumatizata. Zona poate ramane dureroasa o lunga perioada de timp si atunci fascia ramane contractata ca sa o protejeze (fascia este o membrana de tesut fibros care infasoara, inconjoara, sustine si ridica muschii, tesuturile si organele corpului).  Miscarile din terapie Bowen pot intinde fibrele de colagen si modifica forma tesutului conjunctiv, iar nocireceptorii sunt stimulati sa transmita un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central spre cortex. Astfel,  si initiaza procesul de vindecare pentru aceasta etapa reparatorie. Se transmite un mesaj, prin fibrele aferente, de relaxare a fibrelor musculare si ?esutului conjunctiv si, in acelasi timp, de inlaturare a inflamatiei.

Sistemul nervos

Mai mult, oamenii de stiinta au demostrat ca unele miscari specifice terapiei Bowen pot declansa procesul de recuperare a memoriei celulare a organismului. Accesand acest „tipar originar” se poate reinstala acea stare anterioar? de bine si echilibru.

Terapia Bowen  reechilibreaza sistemul nervos vegetativ. Acest sistem guverneaza mecanismul de auto-vindecare a organismului, controland peste 80% din functiile acetuia. Este foarte susceptibil la factorii externi de stres. Marea majoritate a oamenilor traiesc o stare de stres continuu, ceea ce duce la o hiperstimulare simpatica a sistemului nervos vegetativ.

Cum are loc vindecarea? Atunci cand sistemul nervos vegetativ trece de la dominanta simpatica la cea parasimpatica.  In timpul sedintelor Bowen, pacientii adorm si ating o stare de relaxare profunda. Aceasta indica trecerea catre dominanta parasimpatica, unde stresul se reduce la nivel profund.  Din cauza aceasta, dupa cateva sedinte Bowen, procesul de insanatosire se reactiveaza si incepe ameliorarea afectiunii.