Mic-dejun copios

De ce mic-dejun si nu celelalte mese?

In mod normal,  pe parcursul unei zile, o persoana cu un stil de viata alimentar sanatos, trebuie sa consume 3 mese principale si 2 gustari, fiecare cu rolul ei bine definit, insa dintre toate, micul-dejun  este cea mai importanta dintre toate. El fiind prima masa din zi, trebuie sa fie cea mai consistenta, pentru a ne asigura necesarul de energie si substante nutritive suficiente, incat sa  incepem ziua cu forta si veselie.

Ce se intampla daca nu mancam dimineata?

Organismul pe timp de noapte, chiar daca este  in repaus, el consuma energie  pentru a sustine activitatea organelor, prin urmare dimineata noi trebuie sa compensam acel consum de  energie, hranindu-ne cu alimente corespunzatoare. In momentul in  care se sare peste  aceasta masa, din diverse motive, organismul este epuizat, lipsit de vitalitate si energie, iar toate acestea ne afecteaza activitatea de zi cu zi.

Ce trebuie sa consumam la prima ora din zi ?

Pentru a oferi substantele nutritive necesare organismului inca de la prima ora, trebuie sa consumam cat mai multe cereale integrale, pentru aportul de carbohidrati complecsi sii fibre, proteine animale cu valoare biologica mare, fructe si legume pentru aportul de minerale si vitamine.

Exemplu de mic dejun:

– o felie de paine integrala

– 2 oua fierte de gaina

– salata cruda de legume la alegere ( ex. rosii, castraveti, ardei, ridichi, spanac etc. ) cu o lingurita de ulei de masline extra virgin

– un shake din lapte de vaca 1,5%, o banana si o lingura de fulgi de ovaz.