Gustarile si rolul lor in nutritie

In momentul de fata, exista pareri diferite in legatura cu rolul gustarilor in alimentatie. Unii sunt de parere ca acestea nu trebuie sa fie prezente pe parcursul unei zile, altii considera ca ar avea un rol foarte important, si categoric nu trebuie sa lipseasca din meniul unei alimentatii sanatoase.
Articol Nutritie MEDEXPERT    Din punctul meu de vedere, de asemenea au un rol foarte bine definit in regimul alimentar prin urmare recomand cu incredere includerea lor in dieta si va impartasesc si motivul pentru care sustin acest lucru.

Intr-un regim alimentar sanatos, echilibrat trebuie sa existe trei mese principale ( mic-dejun, pranz, cina ) si doua gustari. Prima gustare intre mic-dejun si pranz, a doua intre pranz si cina, cu conditia sa fie aproximativ 2-3 ore pauza intre mese. Rolul gustarilor este acela de a controla aportul caloric, prin temperarea senzatiei de foame, care apare in mod normal intre mesele principale. Daca senzatia de foame este mai mica, prin urmare aportul de alimente va fi mai echilibrat, si rational.

Bineinteles ca aceste gustari sa isi indeplineasca functia bine definita, trebuie sa fie alcatuite din alimente sanatoase, echilibrate energetic si caloric, pentru a asigura energia necesara organismului.

In zilele noastre, pe piata alimentara, exista o varietate foarte mare de alimente pe care le gasim la fiecare colt de strada, iar avand in vedere ca sunt asa de accesibile, foarte multa lume le consuma. Aici vorbesc  despre produsele de patiserie, dulciuri, chipsuri si snacksuri care intr-adevar atenueaza senzatia de foame, deoarece contin foarte multe calorii.

Cati dintre voi va grabiti dimineata la servici si in loc sa va treziti mai devreme sa  pregatiti un mic dejun sanatos preferati sa luati o gustare de la patiseria din drum spre servici sau scoala? Cati dintre voi, in loc sa va pregatiti un pranz sanatos de acasa pe care sa il consumati in pauza de masa, preferati sa iesiti la cel mai apropiat magazin sa  cumparati niste snacksuri sau chipsuri sa va tempereze putin senzatia de foame, numa bine ca puteti sa ciuguliti din ele si in timp ce lucrati?

Alimentele acestea pe care le-am pomenit mai sus, pe langa faptul ca sunt pline de grasimi saturate, grasimi hidrogenate, aditivi alimentari, zahar, contin si un numar foarte mare de calorii, chiar daca aparent, cantitativ nu par sa contina asa de multe. Sfatul meu pe viitor ar fi ca toata lumea, inainte sa cumpere astfel de alimente, sa verifice putin eticheta cu ingrediente.

Pentru a evita consumul de alimente nesanatoase pe post de gustare, haideti sa vedem cu ce putem sa le inlocuim, pentru a avea o dieta sanatoasa si echilibrata din punct de vedere nutritiv:

Fructele: reprezinta cea mai usoara, la indemana, si sanatoasa gustare. Se recomanda consumul fructelor de sezon, datorita continutului crescut de vitamine si minerale, iar dulcele din fructe ( fructoza ) ajuta la diminuarea senzatiei de foame pana la urmatoarea masa principala.

  1. Semintele oleaginoase: nucile, alunele, migdalele, caju sunt doar cateva dintre semintele care se pot consuma la gustare. Acestea mentin senzatia de satietate pe o perioada mai lunga, iar datorita continutului in omega-3, ajuta si la o buna functionare a sistemului cardiovascular.
  2. Biscuitii integrali: din seminte, tarate si faina integrala, confera senzatia de satietate prin continutul crescut in fibre alimentare, pe langa acest lucru favorizeaza si buna functionare a trazitului intestinal. Mare atentie la achizitionarea acestor produse, de multe ori acestea apar sub denumirea de integrali, insa ingredientele specifica altceva. In mod obligatoriu trebuie verificata eticheta inainte de cumparare.
  3. Branzeturile: cu continut mai scazut in grasime, pot sa fie consumate de asemenea pe post de gustare. Un exemplu foarte bun ar fi iaurtul natural, fara adaos de fructe din fabrica, este de preferat ca fructele sa fie adaugate de noi. Prin adaugarea si a unei lingurite de seminte de in sau canepa, vom reusi din nou sa obtinem o gustare sanatosa,  care sa ne ajute sa facem fata unei zile.

Includeti cu incredere aceste alimente in regimul dumneavoastra, sunt sanatoase, gustoase si va ofera energia necesara de care aveti nevoie intre mesele principale!

Fazakas Erika

Fazakas Erika – Nutritionist Dietetician