Coronavirus si infectia COVID-19
Ce este un coronavirus ?
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om provoaca infectii respiratorii, de la raceala comuna la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoaca boala coronavirus COVID-19.
Ce este COVID-19 ?
COVID-19 este boala infectioasa cauzata de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus si aceasta boala nu au fost cunoscute inainte de aparitia focarului in Wuhan, China, in decembrie 2019.
Care sunt simptomele COVID-19?
Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala si tusea uscata. Unii pacienti ar mai putea sa aiba dureri de cap, congestie nazala, dureri in gat sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei usoare, cu debut treptat. Unele persoane se infecteaza, dar nu dezvolta niciun simptom si nu se simt rau. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recupereaza fara a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care sufera de COVID-19 devine grav bolnava si prezinta dificultati de respiratie. Persoanele in varsta, precum si cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arteriala, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile sa dezvolte o forma grava. Aproximativ 2 % dintre persoanele suferinde de aceasta boala au murit. Persoanele cu febra, tuse si dificultati de respiratie trebuie sa solicite asistenta medicala.
Cum se raspandeste COVID-19 ?
Oamenii se pot imbolnavi de COVID-19 de la altii care au virusul. Boala poate fi transmisa de la o persoana la alta prin secretii sub forma de picaturi mici, care sunt raspandite atunci cand persoana infectata tuseste sau stranuta. Aceste picaturi se aseaza pe obiectele si suprafetele din jur. Alte persoane se imbolnavesc de COVID-19 atingand aceste obiecte sau suprafete, apoi atingandu-si ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, sa se imbolnaveasca de COVID-19 daca respira direct secretiile raspandite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta. Acesta este motivul pentru care este important sa stati la mai mult de 1 metru de o persoana bolnava.
OMS evalueaza cercetarile in curs de desfasurare a modului in care COVID-19 este raspandita si va continua sa impartaseasca rezultatele actualizate.
CoVID-19 poate fi transmisa de o persoana care nu are simptome ?
Principala modalitate de raspandire a bolii este prin picaturi expulzate de cineva care tuseste sau stranuta. Riscul de infectie COVID-19 de la cineva care nu prezinta nici un fel de simptome este foarte mic. Multe persoane bolnave de COVID-19 prezinta doar simptome usoare. Acest lucru este valabil in special in primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibila imbolnavirea de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse usoara fara sa se simta rau.
OMS evalueaza cercetarile in curs de desfasurare a perioadei de transmitere a COVID-19 si va continua sa impartaseasca rezultatele actualizate.
Cine risca sa dezvolte forme severe ale bolii ?
Inca se strang informatii despre modul in care COVID-19 afecteaza oamenii. Persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni medicale preexistente (cum ar fi hipertensiunea arteriala, boli de inima sau diabet) par sa dezvolte o forma grava de boala, mai des decat celelalte categorii.
Antibiotice sunt eficiente in prevenirea sau tratarea COVID-19 ?
Nu. Antibioticele nu functioneaza impotriva virusurilor, functioneaza doar pe infectii bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu functioneaza. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament al COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicatiilor unui medic pentru a trata o infectie bacteriana.
Exista un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19 ?
Nu inca. Pana in prezent, nu exista niciun vaccin si niciun medicament antiviral specific care sa previna sau sa trateze COVID-19. Cei afectati ar trebui sa aiba grija pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacientilor se recupereaza datorita ingrijirii primite din faza incipenta.
Posibile vaccinuri si unele tratamente medicamentoase specifice sunt in curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordoneaza eforturile de dezvoltare a vaccinurilor si a medicamentelor pentru prevenirea si tratarea COVID-19.
Cele mai eficiente metode de a va proteja pe voi si pe ceilalti impotriva COVID-19 sunt sa va curatati frecvent mainile, sa va acoperiti gura cand tusiti si sa mentineti o distanta de cel putin 1 metru fata de persoanele care tusesc sau stranuta.
Coronavirus si infectia COVID-19
Sursa : Organizatia Mondiala a Sanatatii