Ce infectii apar de la capusa?

Ce infectii pot rezulta de la intepatura de capusa?

Capusele sunt insecte parazite ce fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paianjenii si pot  aparea pe suprafata corpului, pe tegumentele mamiferelor, pe blana lor .Se hranesc cu sangele gazdei timp de cateva zile daca nu au fost indepartate. Muscatura capusei nu este dureroasa, fiind de cele mai multe ori depistata intamplator.Cea mai mare a capuselor nu transmit boli si implicit nu determina probleme grave de sanatate.O mica parte insa sunt vectorii bolii Lyme sau a unui tip particular de meningoencefalita.

Ca si aspect capusele sunt foarte mici insa pot fi vizibile cu ochiul liber. Infectare gazdei se produce prin contact direct, ele nu sar, nu zboara. In special in sezonul cald, in locuri umbroase, in paduri si in iarba inalta exista sansa de a le intalni.

Ele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii.

Nu sunt necesare masuri auxiliare dupa indepartarea parazitului, zona se va dezinfecta si pacientul se va asigura ca nu apare reactie inflamatorie locala. Persoanele cu teren allergic pot dezvolta reactii mai importante locale dar si generale mergand pana la soc anafilactic.Principalele simptome ce pot aparea din prima zi de la muscatura si pana la 3 saptamani ulterior sunt febra, cefalee, greata, voma, dureri musculare.

Alte manifestari locale – papule rosii sau dezvoltarea unei reactii granulomatoase, vezicule, pustule ulcerate, escare, alaturi de dureri si tumefactie locala.

Paralizia indusa intepatura de capusa este o complicatie  rara, insa ea poate sa apara daca un anumit tip de capuse secretante de toxine raman atasate de suprafata gazdei prea mult timp. Neurotoxina este secretata in saliva vascoasa a capusei doar dupa cateva zile (la primele hraniri nu apare).  Paralizia poate fi cauzata chiar si de o singura capusa, mai ales daca aceasta este localizata la baza capului sau in vecinatatea coloanei, si implicit a maduvei spinale.

Tratamentul la domiciliu

Pacientii sunt avertizati sa incerce sa indeparteze cauza utilizand o penseta cu varfuri foarte fine.

Daca nu au penseta vor incerca sa apuce capusa cu degetele, insa doar cu o manusa, batista, servetel, niciodata cu mana descoperita:

– Nu se recomanda apucarea capusei de corp prin presiune mecanica – fluidul toxic din interiorul ei va fi impins in organismul gazda

Dupa indepartare, se va pune capusa intr-un borcanel cu alcool sanitar pentru a permite medicului sa identifice exact tipul de

– Dupa ce capusa a fost eliminata zona trebuie curatata cu apa calda si sapun, sau cu un antiseptic de uz general. Daca apare reactie locala se poate administra un antihistaminic oral.Nu se recomanda aplicarea diferitelor unguente (pentu a favoriza alunecarea ei), a lacului de unghii, gazului. Toate acestea vor favoriza infectarea zonei.

In cazul in care zona se infecteaza sau se inflameaza se recomanda aplicarea locala a unei creme pe baza de antibiotic (cum ar fi bacitracina sau polimixa B) peste care se pune un pansament curat

Dupa indepartarea capusei pacientul trebuie sa se spele pe maini. De asemnea, este util, pentru a preveni muscaturile, ca dupa ce pacientii s-au intors din zone unde ar fi putut veni in contact cu capusile (paduri, ferme de animale si pasari) sa se inspecteze pentru a observa eventualii paraziti.Pentru ameliorarea mancarimilor, rosetii si edemului se pot utiliza antihistaminicele, spray-ul pe baza de benzocaine avand effect analgezic, AINS, paracetamolul.

Daca dupa primele 6 ore nu apare o manifestare cutanata la locul muscaturii se poate pune o compresa calduta pentru a ameliora starea pacientului.

De retinut! Febra, durerea intensa sau modificarile locale importante trebuie tratate de catre medic.

Preventie: Aplicarea unui spray special impotriva insectelor

– Sprayurile trebuie utilizate cu grija in cazul copiilor (iar concentratiile substantelor active trebuie sa fie relativ scazute). Nu se recomanda pulverizarea lor pe mainile copiilor (adesea copiii introduc mana in gura si de aceea exista riscul de a se intoxica cu anumite substante)

– Acoperirea unei suprafete cat mai mari de tegument (pantaloni lungi, sosete lungi, tricouri cu maneca lunga) daca pacientul se afla intr-o zona impadurita, in iarba inalta (locuri de predilectie pentru capuse). In astfel de zone se recomanda ca hainele sa fie cat mai deschise la culoare (capusile sunt mai usor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare).

– Purtarea manusilor de menaj sau a altor manusi speciale in cazul in care pacientul manipuleaza animale sau pasari ce pot fi infectate

Se va consulta medicul daca pacientul nu si-a extras in totalitate capusa, la locul intepaturii apar semnE inflamatorii, cresterea in volum a ganglionilor locali, apare febra sau durerile musculare.

Pacientii sunt sfatuiti sa apeleze de urgenta la medic daca au tulburari de respiratie, semne de paralizie, palpitatii si dureri retrosternale.

Insa cu cat capusa este inlaturata mai repede, cu atat riscul de transmitere a unor boli scade.