Ecografia abdominala pe scurt

ECOGRAFIA ABDOMINALA PE SCURT

Ecografia abdominala pe scurt

Ecografia abdominala reprezina la ora actuala una dintre cele mai accesibile metode de investigatie imagistica utilizata atat in urgenta, cat ai in ambulator (policlinica sau cabinetul medicului de familie). Nu in ultimul rand, ecografia este extrem de utila in preventie, fiind o investigatie pe care ar trebui sa o facem incepand de la varsta tanara, chiar ai in absenta simptomelor.

In medicina moderna, ecografia poate fi considerata o “continuare” a examenului clinic, fiind de un real folos pentru evaluarea initiala ai urmarirea pacientilor cu diferite simptome abdominale,  a pacientilor oncologici, a celor cu traumatisme abdominale uaoare etc.

Ecografia abdominala este recomandata de prima intentie cand sunt prezente urmatoarele simptome:

  1. Lipsa poftei de mancare;
  2. Scadere in greutate fara o cauza aparenta;
  3. Dureri abdominale localizate sau generalizate;
  4. Greata, varsaturi, balonare;
  5. Diaree sau constipatie;
  6. Traumatisme abdominale;
  7. Febra persistenta de cauza necunoscuta;
  8. Oboseala, astenie persistente;
  9. Coloratia galbena a tegumentelor (icterul tegumentar);
  10. Analize de laborator modificate (anemie de cauza necunoscuta, probe biologice hepatice modificate, createrea grasimilor in sange).

Merita amintite principalele afectiuni care pot fi depistate ai urmarite cu ajutorul ecografiei abdominale:

  1. Boli ale ficatului ai cailor biliare: ficatul gras, ciroza hepatica, prezenta de chiste, abcese, hemangioame, tumori, dilatari ale cailor biliare intrahepatice, structuri vasculare care strabat ficatul – vena porta , venele suprahepatice.
  2. Afectiunile veziculei biliare (colecistul sau “fierea”):  prezenta calculilor biliari ( “pietre la fiere”), a polipilor colesterolotici sau tumorilor .
  3. Patologia pancreasului: pancreasul este un organ cu localizare mai profunda, deseori fiind mai dificil de evaluat in totalitate, mai ales la persoanele obeze sau cu aerocolie in astfel de cazuri fiind necesare investigatii imagistice suplimentare (computer tomografie).

Specialiatii recomanda o ecografie atunci cand suspecteaza modificari de volum, prezenta unor chiste / pseudochiste, tumori, calculi.

  1. Afectiuni ale splinei ai ganglionilor limfatici: createri in volum, hemangioame, chiste, tumori, ruptura sau hematotoame splenice posttraumatice
  2. Boli ale aparatului urinar (rinichi, cai urinare, vezica urinara): se pot evidentia malformatii ale rinichilor, chiste, calculi renali (“pietre”), tumori renale sau ale vezicii urinare.

Ureterele (caile urinare) devin vizibile doar in cazul in care sunt dilatate.

  1. Afectiuni ginecologice (uter ai ovare): in cazul acestor organe care fac parte din aparatul genital feminin, ecografia este utila pentru a pune in evidenta tumori sau chiste, precum ai urmarirea dezvoltarii fatului intrauterin la gravide.
  2. Afectiuni ale prostatei: se pot evidentia createri in volum, calcificari sau formatiuni tumorale.
  3. Prezenta lichiduluiin cavitatea abdominala (ascita).
  4. Evaluarea diametrului unor vase sanguine(dilatari arteriale – anevrisme, ingustari ale arterelor – stenoze), cu semnificatie in diagnosticul unor boli la nivelul vaselor de sange : arterei aorta, vena cava inferioara, vena porta, venele suprahepatice, vena splenica, arterele renale, etc).

Cat dureaza examinarea ?

Durata este in general intre 20 ai 40 de minute. Intervalul se poate prelungi  in cazul persoanelor cu varsta inaintata, supraponderale sau obeze, cu dificultati de mobilizare.

Beneficii ale ecografiei abdominale

  • Este o metoda valoroasa fiind ieftina, neinvaziva ai nedureroasa;
  •  Este disponibila pe scara larga, uaor de utilizat ai mai putin costisitoare decat  alte metode de investigatie imagistica (Computer Tomografie, RMN);
  •  Este o investigatie sigura ai nu utilizeaza radiatii;
  •  Se poate efectua fara riscuri la orice varsta, inclusiv la gravide;
  • Este utila ai pentru ghidarea unor proceduri minim invazive, (punctii- biopsii de organe sau evacuarea unui chist sau abces).

 Limite ale examinarii ecografice:

  • Examinarea poate fi dificila in cazul pacientilor obezi;
  • Unii pacienti nu pot colabora cu un inspir profund (care faciliteaza examinarea);
  • La pacientii care nu pot fi mobilizati, examinarea este mai dificila;
  • Acumularea aerului in intestine (meteorism) reduce calitatea imaginilor obtinute;
  • Trebuie sa avem in vedere faptul ca ecografia este dependenta atat de performanta aparatului, cat ai de examinator, astfel, nu intotdeauna obtinem fereastra ecografica pe care o dorim.

De retinut !

Datele obtinute in urma examenului ecografic trebuie integrate in context clinic, vazand bolnavul ca pe un intreg.

Exista multe cazuri in care ecografia abdominala nu este suficienta pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Pornind de la anamneza ai examenul clinic, asociate la nevoie cu consult interdisciplinar, analize de laborator ai alte investicatii paraclinice suplimentare (gastroscopie, colonoscopie, computer tomograf), vom putea obtine un diagnostic cat mai corect, urmat de un tratament adecvat al bolii.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *