O nouă practica în medicina muncii
Raspandirea virusului, in comunitatile de munca.
Masuri de preventie specifice!
Din experienta de pana acum, coronavirusurile produc infectii respiratorii cu grade diferite de severitate, simptomele manifestandu-se, in medie, dupa 5-6 zile de la momentul infectarii, iar in unele cazuri, doar dupa 14 zile. Comunitatile de munca sunt medii care faciliteaza raspandirea infectiilor si progresia lor.
Desi conceptul de tele-munca a fost imbratisat masiv de catre angajatori, exista nenumarate domenii care necesita prezenta angajatilor la birou, in spatiile de productie sau in zona serviciilor unde trebuie asigurata permanenta, ceea ce impune diverse masuri de preventie, cu scopul reducerii riscului de transmisie, precum:
- Distantarea sociala;
- Igiena mainilor;
- Acoperirea nasului si gurii, in timpul stranutului sau tusei;
- Purtarea mastii si manusilor de protectie;
- Crearea unor echipe de lucru mai mici si reorganizarea programului de lucru;
- Monitorizarea accesului si flow-ului angajatilor;
- Delimitarea spatiilor de munca;
- Si nu in ultimul rand, testarea periodica.
Testarea rapida – un nou serviciu de medicina muncii
In prezent sunt folosite mai multe tipuri de teste, ele putand fi solicitate de catre angajatori pentru reluarea activitatii profesionale sau ori de cate ori se doreste, pentru a proteja sanatatea angajatilor si pentru a preveni afectarea activitatii:
- Testele Serologice de Laborator, care determina, pe baza probelor de sange, daca o persoana a fost infectata in trecut;
- Testele RT-PCR(Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction – reactie de polimerizare in lant), care folosesc ca probe prelevate de la pacient secretia nazala sau faringiana si determina daca este infectat la momentul testarii;
- Teste rapide care identifica prezenta antigenului, detectand existenta unor proteine din componenta virusului SARS-CoV-2– antigene virale;
- Teste rapide care detecteaza prezenta anticorpilor,ca raspuns la infectia COVID-19.
Testele rapide au fost adoptate de catre unele dintre clinicile care ofera servicii de medicina muncii, adresandu-se astfel companiilor preocupate de sanatatea propriilor angajati, care solicita testarea rapida la sediul lor. Aceste teste permit identificarea persoanelor infectate in timp real, urmata de izolarea prompta si tratarea lor, precum si de identificarea persoanelor cu care au intrat in contact. Testarea devine astfel un instrument extrem de util in controlul raspandirii pandemiei, mai ales in cazul comunitatilor de lucru, care petrec zilnic un numar mare de ore in acelasi spatiu.
Incepand cu 1 iulie, centrul medical Medexpert din Cluj-Napoca efectueaza investigatii rapide, pentru depistarea COVID-19, folosind metoda de testare Kewei Diagnostic, livrata de catre Romsound.
Simptomele Covid-19 – ce anume trebuie sa urmariti
Modul in care se manifesta infectia cu noul virus SARS-CoV-2 nu difera, deseori, de unele dintre cele mai raspandite si comune boli, precum raceala, gripa sau alergiile, ceea ce o face greu de identificat, mai ales in situatiile de imbolnavire mai putin severe. Simptomele usor de neglijat, datorita similaritatii lor cu cele ale bolilor sezoniere sunt febra, tusea uscata si senzatia de oboseala.
Simptome mai putin raspandite sunt gatul uscat, diareea, conjunctivita, durerile de cap, pierderea gustului sau mirosului, iritatiile pielii sau decolorarea degetelor de la maini sau de la picioare. Iar in cazurile grave, pacientii acuza dificultati in a respira, dureri toracice, precum si pierderea vocii sau motricitatii.
E foarte important sa reactionati din timp, atunci cand resimtiti unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus. Tineti cont de faptul ca reactiile usoare ale bolii, daca nu aveti probleme de sanatate, pot fi tratate acasa, in timp ce simptomele acute necesita ingrijire medicala de specialitate.
Despre Covid-19 – statistici si strategii de combatere
Conform datelor furnizate in 2 august de catre Institutul National de Sanatate Publica din Romania, ”la nivel global se inregistreaza peste 1.750.0000 cazuri confirmate de infectie cu coronavirus, din care 679.505 decese”. In Romania au fost confirmate pana acum peste 53.000 de infectii cu coronavirus, cu o tendinta evidenta de crestere a numarului de cazuri.
Comunitatea stiintifica internationala sugereaza ca masurile de distantare sociala care sunt aplicate in prezent in marea majoritate a tarilor, inclusiv in Romania, nu pot fi eliminate, in absenta vaccinarii. Pana cand vom avea acces la un vaccin, cel mai probabil nu mai repede de anul viitor, singurele strategii de combatere a raspandirii virusului raman cele doua de mai jos, aplicate concomitent:
- Testarea masiva, urmarirea evolutiei cazurilor care au avut contact direct cu persoane infectate si impunerea carantinei sau autoizolarii, acelor persoane suspecte de a fi purtatori ai virusului;
- Continuarea aplicarii practicilor de distantare sociala, fara intrerupere sau intermitent, in functie de evolutia raspandirii virusului.
Solicita acum o testare apasand pe buton
sau ne poti contacta la numarul de telefon 0264 456 922!