TRATAMENTUL CHIRURGICAL ENDOSCOPIC AL AFECTIUNILOR SINUSALE
Dezvoltarea endoscopiei nazale, progresele remarcabile ale imagistici moderne si studiile experimentale au pus bazele noilor metode conservative de tratament chirurgical al afectiunilor sinusurilor paranazale, care au inlocuit treptat metodele chirurgicale radicale de tratament (cura Caldwell-Luc). Chirurgia endoscopica functionala rinosinusala (FESS) are ca principii terapeutice de baza restabilirea drenajului sinusal si aerarea cavitatilor pentru reluarea activitatii mucociliare. Interventia este conservativa si incearca sa pastreze maximum din mucoasa sinusala. Ea consta dintr-o etmoidectomie sub control endoscopic, din directie anterioara in directie posterioara, la care se asociaza, functie de extinderea leziunilor, antrostomia in meatul mijlociu, largirea recesului sinusului frontal, patrunderea in sfenoid prin peretele anterior.
Indicatiile absolute ale chirurgiei endoscopice sinusale sunt:
1. polipoza nazala bilaterala, obstruanta, extinsa, insotita de complicatii;
2. complicatiile sinuzitei adultului: abcesul orbitar, abcesul cerebral, meningita;
3. sinuzita cronica cu mucocel sau mucopiocel;
4. diagnosticul tumorilor din fosele nazale sau din sinusurile paranazale;
5. fistula LCR.
Indicatiile relative sunt reprezentate de sinuzita acuta si cronica a adultului la care s-au efectuat diverse tratamente medicamentoase fara ameliorare marcata;
Contraindicatiile absolute sunt:
– afectiuni hematologice cu tulburari de coagulare decompensate;
– afectiuni cardiovasculare, hepatice, renale, decompensate;
– temporare: afectiuni acute intercurente sau cutanate (furuncul, celulite, erizipel, herpes);
– lipsa investigatiilor imagistice.
Contraidicatiile relative sunt reprezentate de: vizibilitate redusa datorate unei hemoragii marcate, absenta reperelor anatomice, dehiscenta a lamei ciuruite a etmoidului, fistula LCR.
Eficienta clinica a chirurgiei endoscopice in tratamentul afectiunilor sinusurilor paranazale a fost confimata de multe studii. Au fost raportate rate de succes de 76-98% dupa FESS in studiile pe termen scurt, cat si pe termen lung.