3 bauturi care reduc senzatia de oboseala

Desi cafeaua ajuta la concentrare si randament mai bun, exista si alte bauturi ce combat senzatia de oboseala, care de multe ori impiedica ducerea la bun sfarsit a sarcinilor de indeplinit.

Daca se opteaza pentru renuntarea la cafea, iata alte trei bauturi eficiente la care se poate apela:

1. Ceaiul
Initial era consumat pentru presupuse proprietati medicinale, dar ulterior a fost acceptat ca si simpla bautura stimulenta, mai ales ceaiul negru, pentru ca acesta contine cea mai mare cantitate de cafeina. Pe de alta parte, ceaiul verde , prin continutul crescut in polifenoli, este considerat a fi un bun antioxidant, antiinflamator si antifungic.

2. Cacaoa
In timp ce bauturile preparate din cafea si ceai sunt extracte solubile, bautura obtinuta din cacao este o suspensie pudra de cacao fin macinata. Mai mult, spre deosebire de ceai si cafea, cacaoa trebuie sa se consume in cantitati mari pentru a resimti actiunea ei stimulenta, care se datoreaza continutului in teobromina. Din cacao pudra si lapte se prepara o bautura cu o valoare nutritiva importanta, utilizata mai ales in alimentatia copiilor.

3. Guarana
Este o bautura energizanta obtinuta din semintele de Paullinia cupana, planta originara din Amazon, care contine cafeina si cantitati mici de teofilina si teobromina. Mai demult, semintele erau mestecate sau adaugate in mancare sau bautura pentru a creste vigilenta si pentru a diminua senzatia de oboseala.  Azi, semintele de guarana reprezinta ingredientul de baza pentru cea mai populara bautura din Brazilia.

Nutritionist-Dietetician Fazakas Erika