Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Servicii in cadrul Centrului Medical Medexpert:

  • consultatie diabet-obezitate;
  • consultatie de nutritie;
  • consultatie de dietetica;
  • stabilirea programului de nutritie;
  • analize specifice de laborator;
  • evaluarea stilului de viata alimentar;
  • analiza compozitiei corporale;
  • determinarea indicelui de masa corporal;
  • calcularea necesarului caloric;
  • plan de alimentatie personalizat pentru imbunatatirea stilului de viata, pentru crestere sau scadere in greutate;
  • plan de alimentatie personalizat pentru vegetarieni si vegani;
  • plan de alimentatie personalizat pe perioada sarcinii si a alaptarii;
  • nutritia copilului;
  • dietoterapia in diferite afectiuni ( cardiovasculare, digestive, renale, etc. )


Dietoterapia face parte din practica medicala adoptata curenta si reprezinta o metoda de a trata diferite afectiuni, prin modificari specifice in alimentatie. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul dietelor personalizate, adaptate dupa preferintele si necesitatile fiecarei persoane in parte.

Din pacate foarte multe probleme de sanatate pornesc de la o alimentatie dezechilibrata in principii nutritive, dintre care unele se pot tine sub control usor, altele mai greu, insa pentru a evita aparitia diferitelor afectiuni care contribuie la scadere calitatii vietii, este foarte important sa se determine din timp factorii principali care sunt daunatori pentru sanatate, iar prin eliminarea sau cel putin corectarea acestora sa se ajunga la o alimentatie normocalorica, echilibrata in micro- ( vitamine, minerale ) si macronutrienti ( glucie, lipide, proteine ). De asemenea mesele trebuie sa fie regulate si sa includa in proportii optime toate alimentele de care organismul nostru are nevoie sa functioneze optim.

Dieta - alimentatie
Obezitatea reprezinta depunerea unui exces de grasime in organism. In principiu este determinata de ingestia unor cantitati de alimente care depasesc necesitatile de consum energetic, pe fondul unor particularitati metabolice cu determinare ereditara.

In determinismul obezitatii factorii endogeni (apetit crescut, predispozitia la acumulare de grasime prin intermediul hiperinsulinismului functional)  si cei exogeni (abundenta alimentara cu preferinta spre elimente hipercalorice cu continut crescut de grasimi si glucide rafinate) joaca roluri aproximativ egale.

Suplimentele calorice sunt depozitate sub forma de lipide in tesutul adipos, pentru a fi utilizate ulterior la nevoie ca substrat energetic.

Instalarea obezitatii nu este de obicei consecinta unor perturbari endocrin-metabolice majore, ci mai  degraba este o forma de raspuns fiziologic al organismului la conditii  “prea favorabile” de mediu.
Metoda cel mai frecvent utilizata in evaluarea obezitatii este reprezentata de calcularea indicelui.

Quetelet sau indicelui de masa corporala (IMC).

Dupa OMS, gradele de obezitate sunt trei:

Gradul obezitatii IMC(kg/m la patrat)
Normoponderal 19-25
Supraponderal 26-30
Obezitate moderata 31-40
Obezitate severa/giganta/ „morbida” >41

Cea mai simpla metoda de evaluare a adipozitatii de tip central este masurarea doar a circumferintei abdominale.

Circumferinta abdominala Normal Risc crescut Risc substantial crescut
La femeie <79 cm 80-87 cm >88 cm
La barbat <93 cm 94-101 cm >102 cm

Impedantmetria bioelectrica(BIA)- este o metoda relativ ieftina. Cu ajutorul unui aparat denumit „analizator al grasimii corporale (body fat analzyer)” se estimeaza raportul intre masa corporala slaba si adipozitate, pe baza diferentelor de rezistenta electrica a corpului. Aparent paradoxal, incidenta mai mare a obezitatii se intalneste in mediile defavorizate economic.

Preturi nutritie medexpert